Pesach

Joris Olivier



Het is Pasen, ‘t Joodse Pesach,
het lentefeest ter viering
van de bevrijding van de slavernij
en de exodus uit Egypte.

Het is ook de herdenking
van de dood van Jezus,
de zoon van God
en mens geworden God.

Maar ook de Germaanse cultus
van de komst van de lente,
gesymboliseerd door het ei,
als teken van de vruchtbaarheid.

Later ‘t einde van de vasten,
met een overschot aan eieren.
En toen door ‘t protestantisme
de vasten verdween, verscheen

vruchtbaarheidssymbool paashaas,
die voor kindjes eieren verstopte,
aldus eieren eten voor hen bleef,
als teken van de komst van de lente.

Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht 

Geplaatst op: 01-04-2024

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Joris Olivier (Actief sinds: 09-06-2023)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘Pesach’ van Joris Olivier zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.