De hel

Valentijn

Bij de ingang in een brandwerend pak gehesen
Was ik vandaag in de hel op bezoek
Aartsengel Gabriel had me vlak voor de poort afgezet
En had heel attent voor mij een tijdslot geboekt

Ik had me een voorstelling gemaakt van mijn binnenkomst
Hoe ik de verdoemden zou aantreffen in pijn en wanhoop
Vermorzeld en gekwetst onder het uitroepen van smartelijke kreten, aangevreten door monsters, reddeloos en radeloos

Maar niets van dit al, er was geen vuur te bekennen
Mijn brandwerend pak was totaal overbodig
Er waren geen Jeroen Bosch-achtige taferelen
In de gemoderniseerde hel was het inferno niet meer nodig

Nadat men je ziel heeft doorgelicht in een intake-gesprek
Word je in een schuldmachine gezet
Met behulp van een algoritme is in korte tijd bepaald
Hoe zwaar de zonden zijn die je hebt begaan

Dan word je doorverwezen naar een parallelle aarde
Waar je in de schoenen komt te staan
Van de slachtoffers die je hebt gemaakt
Zodat jij leert ervaren wat zij moesten ondergaan

Als eenmaal het einde der tijden aanbreekt
En Raphael zijn bazuin in het luchtruim steekt
Wordt er gekeken of mededogen je ziel heeft verlicht
Zo niet dan wordt deze voor eeuwig uitgewist






Gedichten navigatie

« Vorige gedicht | Volgende gedicht »

Naar deze rubriek
Naar overzicht alle rubrieken

Over dit gedicht 

Geplaatst op: 06-05-2023

Beoordeel dit gedicht nu

Over deze dichter

Valentijn (Actief sinds: 28-12-2016)

Auteursrechten

Op dit gedicht ‘De hel’ van Valentijn zijn auteursrechten van toepassing (©). Het gedicht is onder auteursrechtelijke bescherming geplaatst op Dichters.nl.